Eerste achttal houdt met 7 man Philidor Leiden op 4 – 4

Afgelopen zaterdag speelde Oegstgeest tegen Philidor Leiden, dat op de derde plaats stond. De toch al moeilijke wedstrijd werd nog moeilijker, toen Gert-Michiel zich drie kwartier voor aanvang ziek meldde en er geen invaller meer beschikbaar was. Philidor had 1 invaller aan bord 8.

We begonnen dus met een reglementaire 0-1 achterstand.

Het werd nog erger, toen Johan na ruim twee uur spelen in een stelling met een pion minder, maar met enige compensatie, een verkeerd stuk aanraakte en direct kon opgeven (0 – 2).

Op hetzelfde moment zorgde Joop voor de aansluitingstreffer. Volgens hem wisten ‘de jonkies’ niet zo veel meer van zijn lijfopening 2. Lg5. Hij bouwde een prachtige aanvalsstelling op en vlocht een mooie truc in de stelling, die zwart na het spectaculaire torenoffer Th7+ een volle dame kostte (1 – 2).

Een uur later bracht Nebojsa de gelijkmaker binnen. Hij had in een Siciliaanse Draak wat activiteit op de dame gecreëerd, hetgeen wit zeer veel tijd kostte. In opperste tijdnood gaf deze twee pionnen weg, waarna hij het wel genoeg vond (2 – 2).

We kwamen weer op achterstand door het verlies van Duleen. Deze was door slordig spel een kwaliteit kwijtgeraakt en kon voor onvoldoende tegenspel zorgen. Toen allerlei wanhoopsoffers ook niet werkten, werd hij genadeloos van het bord getikt (2 – 3).

Evert speelde een soliede partij en wist al stukken ruilend het evenwicht steeds te bewaren. In een D + 5 pionnen-eindspel kon hij een zetherhaling forceren (2½ - 3½).

Het werd weer gelijk door Wessel. Deze was in een Italiaans gambiet al snel een vol stuk voorgekomen, zodat hij als eerste leek te gaan winnen. Invaller Pim Braggaar vocht voor wat hij waard was, maar ondanks het verdwijnen van bijna alle stukken bleef Wessel gewonnen staan. In het verre eindspel van T + pion tegen T kon Wessel lang het goede winstplan (volgens de oude Lucena !) niet vinden, maar zeilend langs de klippen van drie-maal-dezelfde-stelling vond hij uiteindelijk toch de winnende voortzetting. Een belangrijk punt ! (3½ - 3½).

Fred leek aanvankelijk voordelig uit de Siciliaan te komen, doch liet het spel vervlakken. Er resteerde uiteindelijk een toreneindspel, dat Fred met kunst-en-vliegwerk remise kon houden (4 – 4).

Helaas zijn we met dit ene matchpunt nog niet veel opgeschoten en staan we ex aequo met Westland op degradatieplaats 6-7. In de laatste ronde zullen we van VAS 2 moeten winnen, maar zonder aanwezigheid van Nebojsa en Duleen wordt dat een loodzware klus. Maar: hoop doet leven.

De gedetailleerde uitslag:

  Oegstgeest 1			- Philidor Leiden 1		4 - 4  
----------------------------------------------------------------------
1. N.O.         	- Frank Erwich   	2382  0R – 1R
2. Joop Piket     	2121 	- Arres Oudshoorn 	2151	1 – 0
3. Nebojsa Nikolic  	2307 	- Stef v.d. Zon  	2154	1 – 0
4. Fred Slingerland  	2227 	- Guido Bakker   	2197	½ - ½
5. Evert Leeuwenburgh 	1972 	- Thijs Roorda   	2173	½ - ½ 
6. Duleen v.Gunsteren 	2031 	- Léonore Braggaar 	2115	0 – 1
7. Johan Boots    	1883 	- Nico Kuijf    	2123	0 – 1
8. Wessel Volders   	1826 	- Pim Braggaar   	1782	1 - 0 

Ed Noordijk