Dramatische nederlaag van Oegstgeest tegen Santpoort

Afgelopen zaterdag speelde ons eerste achttal zijn derde wedstrijd in KNSB klasse 2 C tegen Santpoort. Van tevoren werd Santpoort als sterker beoordeeld, met o.a. GM Harmen Jonkman in de gelederen, maar hun staart was niet veel beter dan de onze. Helaas ging alles fout wat er fout kon gaan: beter staande partijen werden in het derde uur gelijkstaande of slechtere partijen en gingen ten slotte alle verloren. De enige twee partijen waar we echt winstkansen hadden (van Fred en Evert) eindigden beide in remise. Dit alles leidde tot de smadelijke nederlaag van 1 – 7.

Wilfried bereikte met wit weinig en kreeg een geοsoleerde d-pion, die zwart vol op de korrel nam. Uiteindelijk moest hij een kwaliteit geven en verloor hij nog enkele pionnen, waarna het niet leuk meer was (0 – 1).

Gert-Michiel volgde in het Nimzo-Indisch de theorie met het offeren van een pion, maar naar de compensatie, die hij daarvoor zou moeten hebben bleef hij verder de gehele partij zoeken, met geen enkel resultaat. In opkomende tijdnood werd hij routineus van het bord gezet (0 – 2).

Precies op hetzelfde moment verloor Nebojsa. Hij had zich lang goed verdedigd tegen een gevaarlijke witte aanval, probeerde in gelijke stand toch nog op winst te spelen, moest toen uit noodzaak een kwaliteitsoffer brengen, maar dit bleek enkele zetten later al onvoldoende (0 – 3).

Duleen kon in een Modern Defense maar moeilijk actief spel vinden en kroop steeds meer in zijn schulp. In tijdnood ging het van kwaad tot erger en bleek een torenoffer als noodgreep niet te werken (0 – 4).

Jan, die als invaller tegen een invaller met een lagere rating zat, kwam vanuit de opening beter te staan. Helaas overzag hij een paardvork, die hem slechts twee pionnen opleverde voor het verloren stuk. Hij probeerde het nog lang, maar legde uiteindelijk het hoofd in de schoot (0 – 5).

Gideon speelde actief en kwam minstens gelijk te staan, mede omdat zijn tegenstander een directe winst miste. Hij verloor een pion, maar had hiervoor duidelijke compensatie. Hij besloot tot een loperoffer, maar er zat een lek in de combinatie, waarna het voor zwart niet moeilijk meer was (0 – 6).

Evert ruilde in een Catalaan wat stukken en kwam van iets slechter via gelijk iets beter te staan. Hij kreeg een loper-tegen-paardeindspel met een pion meer, maar kon dit net niet tot winst voeren (½ – 6½).

Fred trof GM Jonkman verrassenderwijs gewoon aan bord 1 (daar speelt hij normaal nooit) en kreeg in een Najdorf, waarin wit tamelijk passief speelde, een plus-dubbelpion. Er gingen steeds meer stukken af, maar de pluspion hield stand, ook in een toreneindspel met pionnen op beide vleugels. Helaas bleef de pluspion als enige over en bleek hij onvoldoende voor een 1 (1 – 7).

Als we op deze manier blijven spelen hebben wij weinig in de 2e klasse KNSB te zoeken. Hopelijk gaat het de volgende wedstrijd, uit tegen Schaakmat Westland op 24 november, beter en laten we ons niet nog eens op deze manier naar de slachtbank leiden.

De gedetailleerde uitslag:

   Oegstgeest '80		- Santpoort			1 - 7 
----------------------------------------------------------------------
1. Fred Slingerland	2350	- Harmen Jonkman	2382	½ - ½
2. Gert-Michiel de Niet	2132	- Bas Haver		2218	0 – 1
3. Nebojsa Nikolic	2334	- Daan Haver		2177	0 – 1 
4. Wilfried Binnendijk	1865	- W.L. Gravemaker	2112	0 – 1
5. Evert Leeuwenburgh	1986	- Martijn de Roode	2057	½ - ½
6. Gideon v.d. Bent	1862	- Peter de Roode	2147	0 – 1
7. Jan Brandt		1763	- Mick Mulder		1728	0 – 1
8. Duleen van Gunsteren	1851	- Hans Kors		1909	0 – 1

Gemiddelde Rating: 2018		Gemiddelde Rating: 2091      

Wilfried Binnendijk