Oegstgeest 1 na grote zege even op de eerste plaats in groep 4D

Afgelopen zaterdag moest het vorig naar de 4e klasse KNSB gedegradeerde Oegstgeest 1 spelen tegen het vorig jaar naar die klasse gepromoveerde Woerden 2. Het te verwachten verschil in gemiddelde Elo was torenhoog, zodat een grote overwinning voor de hand lag. Maar dat moest dan nog wel gebeuren. Zoals bekend heeft het eerste achttal een flinke aderlating ondergaan door het bedanken van Duleen van Gunsteren, Evert Leeuwenburgh en Hans van Doorn, waarin vooralsnog wordt voorzien door de opstelling van Johan Boots, Klaas Aalbers en een wisselspeler (voor de thuiswedstrijden is dat Gideon v.d. Bent). Voor de eerste wedstrijd moest Joop Piket het af laten weten, de open plaatsen werden ingevuld door Niek v.d. Maat en Dick v.d. Berg. Gelukkig kon de grote overwinning worden waargemaakt, met zes hele en twee halve punten droeg iedereen naar behoren aan het resultaat bij.

Fred was na ruim twee uur als eerste klaar. Zoals gebruikelijk ruilde hij in recordtijd een dame, een toren en twee paarden af. In het resulterende T+2L eindspel zette hij zijn stukken beter neer en won hij ogenschijnlijk eenvoudig een stuk (0-1).

Klaas moest zich in het Lettisch aanvankelijk verdedigen, maar hij ontwikkelde een gigantische aanval over de g-lijn en won fraai met een torenoffer (0-2).

Wessel speelde een Rossolimo, waarin hij het initiatief greep. Met dame en twee lopers maakte hij het zijn tegenstander zo moeilijk, dat deze stukwinst niet meer kon vermijden, waarna een wanhoopsoffer op h2 ook niet meer hielp (0-3).

Johan speelde in een gesloten Siciliaan wat passief, maar bracht door middel van een stuk-schijnoffer grote complicaties op het bord. Hij leek hieraan toch te gaan bezwijken, totdat zijn opponent pardoes een volle dame cadeau deed (0-4).

Nebojsa bracht het eerste matchpunt binnen. In een aangenomen Damegambiet met centrale koning kreeg hij een beter middenspel en won hij een kwaliteit. Het eindspel van T+2 pionnen tegen L+2 pionnen speelde hij secuur uit (0-5).

Voor het tweede matchpunt zorgde Dick. Hij had in een lastig middenspel een pion gesnoept en bleef zijn stukken goed neer zetten. Een premature zwarte koningsaanval ving hij soepel op, ten slotte mocht zijn tegenstander kiezen tussen toren- en dameverlies, hetgeen hij maar niet deed (0-6).

Hiermee waren de volle punten op. Niek had aanvankelijk rustig gespeeld en door actief spel een pion gewonnen, maar onderschatte een tegenaanval, die twee pionnen kostte. Nu moest hij een eindspel van T+P+5 pionnen tegen T+L+4 pionnen remise zien te houden, hetgeen lukte, toen zijn tegenstandster het niet meer zag en op zetherhaling inging ( - 6).

Gert-Michiel had in het Slavisch te passief gespeeld en geen voordeel behaald. In een moeilijk T+P eindspel kwam hij een pion achter, later ontstond een T+4 pionneneindspel. Even leek GM nog te gaan winnen, maar er bleef geen pion meer op het bord (1-7). Deze eclatante overwinning zegt op zich niet veel, want in onze groep 4D zal iedereen van Woerden 2 winnen, zij hebben gewoon niet meer potentieel.

Onze grootste concurrenten zijn HWP Haarlem 2 (gem. rating 2020), dat met 6-1 won en Kennemer Combinatie 3 (2064), dat met 5-3 won. Onze beste gem. rating (met Joop en Gideon) is 2015.

De gedetailleerde uitslag:

   Woerden 2			- Oegstgeest '80		1 - 7
----------------------------------------------------------------------
1. Leen de Jong		1897	- Fred Slingerland	2185	0 - 1
2. Hans van Steijn	1904	- Nebojsa Nikolic	2246	0 - 1
3. Henk de Heer		1762	- Gert-Michiel de Niet	2124	 - 
4. Sjaak Oosterlaken	1761	- Johan Boots		1884	0 - 1
5. Chris Klaassen	1730	- Wessel Volders	1819	0 - 1
6. Marjolein Theunissen	1703	- Niek van der Maat	1850	 - 
7. Julien Rentrop	1671	- Dick van den Berg	1666	0 - 1
8. Annie de Jong-Meijer	1616	- Klaas Aalbers		1818	0 - 1

   Gemiddeld		1756	  Gemiddeld		1949 	

Ed Noordijk